Oct 11, 2008

Main masak-masak

Raya hari ke 4 hari tu, ku mengidam nasi dagang. Ade sesapa tak kenal nasi dagang tak? Haha. Because one of my friends cakap dia taktau macam mana rupa nasi dagang. Hehe. tapi, tak salahkan dia jugak, sebab dia bukan orang pantai timur. Actually, back in Malaysia, Farah orang yang paling tak gemar nasi dagang. haha! Memang takkan pilih nasi dagang jika ada menu lain. Tapi masa raya ke 4hari tu, perasaan nak makan nasi dagang datang membuak2 (over betul).

Underlying reason: hari raya ke3 call umi. Umi cakap hari tu open house. So, tokma masak nasi dagang. Iye, maybe sebab tu. Rasa jeles dan sebak sebab takde di sana sekali. Abah umi memang akan buat open house setiap raya ke3. Then, hari tu jugakla kumasak nasi dagang dengan gulai ayam. Err, bagi sesiapa yang suka nasi dagang, mesti perasan yang gulai ayam tu bukan gulai ayam yang biasa. hehe. Biasanya nasi dagang dengan ikan tongkol, tapi kat Auckland ni ku tak jumpa la pulak. haha. Ku masak gulai ayam and Mr Aliff masak nasinya. =)

Photobucket
mengukus nasi. unfortunately kami tak jumpa halba.
Photobucket
acar timun.. nyum2..
Photobucket
gulai ayam

Kat Auckland ni, tetiba jadi rajin. Rajin nak cuba masak makanan yang selama ni tak pernah dimasak pun time kat Malaysia. Fikir2 balik, bagus juga sesekali berjauhan dengan family. Kita akan jadi independent. Kat rumah, ada umi, ada abah dan ada pasar malam. haha! Kat sini ada diri sendiri. SO, kalau teringin nak makan something, haruslah memasaknya sendiri. dan ku sangat beruntung, sebab tunangku jugak pandai masak! so no problem!~

Photobucket
murtabak
Photobucket
popia
Photobucket
roti jala

25 comment(s):

Yatie on October 11, 2008 at 6:24 PM said...

salam farah .. cedappppnyaaaaa ... nak banding nasi dagang, akak lagi suka nasi kerabu .. tapi dua2 akak tak penah masak sendiri .. huhuhu ...

betul la kata farah tuh, dah dok jauh dari msia, kita akan jadi berdikari.. nak makan apa pun kena masak sendiri .. drpd tak penah masak terpaksa gak laa try masak sbb dah teringin sgt nak makan .. tapi balik msia karang, akak nak lepas kempunan main tunjuk2 gak .. muahahhaha ..

ku tak sempurna on October 11, 2008 at 7:27 PM said...

uihhhh... msk nasi dagang tu... ghajinnye...

-hola-

Riezal on October 11, 2008 at 7:49 PM said...

wow.. pandai nyer masak.. :).Nice blog.. happy blogging

Mohd Ariff Yaakub on October 11, 2008 at 9:01 PM said...

waaa nasi dagang...nyum..nyumm

raya aritu mak masak nasi dagang gak. mkn ngan gulai ayam. best.

Monkey D Luffy on October 11, 2008 at 9:03 PM said...

Farahhhhhhhhh... lagu latar ni cerita yang kapten post kat dalam blog kan...

cerita YU HEE THE WITCH...

sukanya kapten dengan satu lagu dier tu... WAITING FOR YOUR LOVE tajuk dier

13may on October 11, 2008 at 11:19 PM said...

waaa...pandainya masak...

ni yang nak suka nih...hehhe heheh :P

nadia-ady on October 12, 2008 at 3:21 AM said...

farah! wah, dah lama nadia tak singgah sini.wireless kat sini bengong sket sejak ari jumaat minggu lepas..huhuh

nadia jarang makan nasi dgg

erm,nadia prefer nasi kerabu.sangat sedap!!! asyik mengidam je coz mak tak tau masak,terpaksa beli kat luar.huhuhu

nadia-ady on October 12, 2008 at 4:07 AM said...

tunang farah tau masak dagang?wah,kelebihan buat farah.jarang tau lelaki zaman sekarang tau masak(kecuali yg ada bakat semulajadi)heheh

Monkey D Luffy on October 12, 2008 at 4:40 AM said...

best lak memasak sama org tersayang ek

Princess Liyana on October 12, 2008 at 5:55 AM said...

uhuhu...seronoknye main masak2..ms kecik2 dl suka. dah besar ni kenala wat btol2. kalau tak, nanti takde org nak;p

faridmw on October 12, 2008 at 7:04 AM said...

salam... sedap semua tu.. masak sendiri ka? pandai masak... nanti leh la tolong ajar.. hhehehehe

Najlaa Raihana on October 12, 2008 at 10:57 AM said...

hehe..ghajin masak eyh...sangat la betul..tyme2 bile kat luar msia ni la tetibe jd rajin lak nk try masak sume mnde...

anyway, gulai ayam tuh nmpak cm sangat sedapp..hehe

~ mizzAmy ~ on October 12, 2008 at 2:04 PM said...

~ tuh la kan, dah duk jauh kalau nak makan benda yg susah nak jumpa. kena la masak sendiri. agaknya, kalau akak duk over d sea, mesti pandai masak. skang nih, hampeh!!! mentang2 la ade tukang masak kat rumah, so no hal la kan. hehehehe... ~

dakchomey on October 12, 2008 at 3:01 PM said...

rajin nye akak msk..msk plak tu hidangan yg sepinggan..menu berat... senang kawin nnt kan..

diya on October 12, 2008 at 5:38 PM said...

uhu. makanan2 itu sgt menggiurkan. ahaks. [dhla tgh lapo nih farah, lg lah diya sentap tgk roti jala ituk :p]

shanis on October 13, 2008 at 12:40 AM said...

sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. nak nak nak!! :)

^^CoMeL^^ on October 13, 2008 at 1:14 PM said...

alamak...
mgguda je gamba dia ni..
da la puasa:(

S h i n O on October 13, 2008 at 7:25 PM said...

dasyatnya.. semua tu awk masak ke?
:) yumm yumm best..

MiSZuE on October 13, 2008 at 7:47 PM said...

huhu handal ek farrah ni kagum kagun:P

ad3ck on October 13, 2008 at 7:53 PM said...

pekh. terliur ku tgk roti jala yang belah kiri atas tuh.

kirana on October 13, 2008 at 10:01 PM said...

huish rajinnya diaaaa..bagus2...sedap2 lak tu tgk dia masak

sweethOneY on October 14, 2008 at 7:21 PM said...

ala faraaaaaaaa
lomantikanya memasak sama2..hihihi

tu sme masak sendiri ker?

safuan~ on October 16, 2008 at 6:27 PM said...

wah pandai nye farah masak nasi dagang..tp tu la nasi dagang lawan nye ikan tongkol baru best..kat auckland x kan la x de ikan tongkol..mustahil..kat m'sia je panggil tongkol tp dorang kat negara mat saleh ni dorang panggil ikan tuna..ikan same name je berbeza..hehe..niway slalu2 la memasak nnti dah kawin sng..hehe

yonna bebot =) on October 21, 2008 at 4:42 AM said...

waa nasik dagang! gile sedap! hehehe..

rajinnye farah masak eh ;p
mmg leh kawen da nih :D

notty_gurl on October 23, 2008 at 9:19 PM said...

wah fara...nmpk syedap je gulai ayam & mustabak tu...siam roti jaya lg...chayokk!!

 

darlingfarah Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei