Nov 3, 2008

Digital SLR

Aduhai.. lately ni semua benda ku nak. Habisla.Haha. Firstly simpan angan2 nak beli handphone baru. Padahal baru je tulis kat entry sebelum ni taknak tukar handphone. Sekali nampak N95. Cair... Wahaha. Ok, itu baru satu. Kemudian, lepas laptop buat hal, terus rasa nak tukar laptop. Nak beli Sony VAIO kononnya. Ok, itu yang kedua. Kemudian, jalan2 kat kedai PC rasa mcam nak beli desktop HP pulak. Screen besar gile. Puas hati kalau nak tengok movie ke nak buat assignment ke.. *cewah* Ok, itu yang ke3. Sekarang ni, SONY VAIO, HP, N95 tu semua tu ku letak tepi. Ada benda lain mencuri perhatianku sekarang...




Digital SLR!!!

Nak jugak. Tak kira. Nak beli esok jugak. Haha.


Masalahnya sekarang ni, ku taktau SLR jenis & brand mana yang elok. Nikon kah? Canon kah? Olympus kah? Kamera sekarang ni ku pakai NIKON coolpix S50. Memang cantik. Tapi ngada2 nak SLR pulak. LOL.

Hurm. Ada sesiapa terer bab2 kamera n SLR ni tak?? Tolong!Tolong!

29 comment(s):

nadia-ady on November 3, 2008 at 3:01 AM said...

hehehe..nadia tak pandai pulak bab-bab kamera ni..bab2 handphone n laptop suka.hehe N95? Good!

mengidam nak pakai SONY VAIo jugak.huhu

yonna bebot =) on November 3, 2008 at 3:14 AM said...

try tny bro chot ni

http://chot.wordpress.com

dia blh guide

~Faudzan~ on November 3, 2008 at 3:42 AM said...

hah..kite pon minat ngan camera Digital SLR 2..huhu..kalu farah nk tau pasal camera nie gie kat page nie..http://www.shamabd.com/

S h i n o on November 3, 2008 at 3:53 AM said...

hish... sy pon suke camera SLR.
tp angan2 nak ambik D200 Nikon. lom cukup dana lagi..

huhu

Adry on November 3, 2008 at 4:29 AM said...

Hermmm Nikon the best...

Adry @ http://www.adrysabry.com

Mohd Ariff Yaakub on November 3, 2008 at 5:26 AM said...

Pasal kamera tu, maxx rasa NIKON lagi baik.
**maxx ada kamera digital olympus FE340 - 8MP (latest model) tp still xpuas hati!

Sony Vaio mmg cool..cuma mahal sket..

Desktop HP..maxx xtau nak komen sbb biasa buat yg klon je..

N95.. hp yg cora pakai skrg dah cukup bagus..
*ada masa maxx buat post pasal hp sbb ada benda yg maxx tak puas hati dgn teknologi hp skrg*

Monkey D Luffy on November 3, 2008 at 5:59 AM said...

DSLR?

oh berlambak kat belakang rumah. sejenis buahan kan.

milkyluna on November 3, 2008 at 6:04 AM said...

oh...dslr? actually, sume camera same jer jenis,yang berbeza dari
ISO:mcm cam i paling tggi 1800, ade yg smpi 3600)
Apeture:i punye paling bawah 3.6 ade sesetgh cam sampai 5 jer
Megapixel.

tapi yang paling penting,kamu kne pandai amek gambar dengan angle yg betul.

EP_JB on November 3, 2008 at 6:33 AM said...

style la slr tu

MrYusSmile on November 3, 2008 at 8:20 AM said...

ai...hahaha...
klau nak bab kepuasan tu..amik la DSLR..jenis Nikon or Olympus..D300 or D90..mmg best..sbb main dgn camera DSLR ni firstly kena ada skill dan creative. jgn amik Canon or sony...tak bagus sgt...better nice la dari mana2 camera digital skang ni.. klau nk blaja or tahu skill..yus ada member and comunity y le bantu awk.. ape2 hal pun bykkn pengetahuan ttg DSLR ni ok. seriusly...kepuasan jadi milik anda..

farah aminuddin on November 3, 2008 at 9:30 AM said...

nadia>> hehe..tula..farah pun tak reti ;p

yonna>> thanks yonna ;)

faudzan>> thanks for the link ;)

shino>> D200 tu SLR lah ye?.. hehe ;)

adry>> tula, kusuka nikon gak. ;)

maxx>> aah la maxx.. cora punye kamera skrg ni pon da ok. tp nk ngada2 jgk..haha

kapten>> berlambak ke? bak satu.haha

milkyluna>> thanks for the tips ;) maknanya lg tinggi ISO lg mahal la kan..huhu

ep_jb>> aah ;)

mryussmile>> tp kn me tengok my friend punye gmbr (dia pakai canon DSLR) gmbr sgt cantik. huhu.. dan bc review kt internet kata nikon ni baru lg bab2 slr ni.. tp kalauikutkan mmg suke nikon. huhu btw, thanks for the info bro!! ;)

Dakjaat™ on November 3, 2008 at 12:12 PM said...

aku target dalam tahun 2009 aku dapat la camera camtuh ... huuhuhuuhuhuhu! ...

^^CoMeL^^ on November 3, 2008 at 1:04 PM said...

uhuhuhu..
comel plak kureng N95
pada mel la..

tp ramai org beli n ske oke la tue..
jenis mel tk ske brg sama dgn owg..

retu gune N81
ekekeke..
skg tuko dgn buah hati pakai 6600slide..sgt tomei:D

klu pasal kamera comel sndiri tk beli2 lagik..uhuhuhu
masih duk mencari:|

~ mizzAmy ~ on November 3, 2008 at 2:46 PM said...

~ akak tak reti la bab2 kamera nih. akak pun teringin nak ada satu gak. tapi cam tak berkepentingan sangat kot buat masa skang. ~

MiSZuE on November 3, 2008 at 4:31 PM said...

wow..farrah nk beli ke..zue mmng minat gak tapi kan..ongkosnye tarak hahaha..tgkla kan klu ade rezeki lebih..akan ku capai..hmm sorry zue xtahu ler pasal kemera..hihi

sweethOneY on November 3, 2008 at 6:44 PM said...

oh comel!
sgt minat slr lumix merahhhh

Muhammad Azfar on November 4, 2008 at 1:29 AM said...

aku angkat Canon400D...gambar leh tahan...tinggal nk upgrade lens jek...klu nk angkat Nikon leh angkat Nikon D80 utk harga yg memuaskn la...klu de lg baru lg bgs tp ikot kemampuan la..Canon lak aku suggest amek Canon 50D...hehe...apa yg aku leh katakn ikot kemampuan anda sendiri..fuh...comment pertama kat blog ni...x sangka aku...kiki

yonna bebot =) on November 4, 2008 at 1:30 AM said...

farah beli lsr ke?
omg..
menangis berdarah lah yonna lepas ni :( waa

farah aminuddin on November 4, 2008 at 1:42 AM said...

yonna>> nnt yonna beli jugk k ;p jgn nangis.. ;)

muhammad azfar>> thanks for visiting this blog ;p oh ye ape beza canon400d ngan 450d, rata2 kedai yg ku pegi seme recommend canon 450d

sweethoney>> aah lumix merah sgt comel ;)

zue>> tula kan zue.. kene tanya org expert. nnt takut kene tipu ;(

mizzamy>> nnt2 leh la beli ye akak.. me nk beli skang bukan ape.. nnt nk g holiday.nk tngkp gmbr lawa2.haha

comel>> N81 best ek? huhu.. 6600 tu mmg comel.. aritu ade kenan jugak.. banyak sungguh berkenan ni.haih.

dakjaat>> bagus2 kamu da ade target ;p

MrYusSmile on November 4, 2008 at 4:13 AM said...

ISO tinggi tu tak penting..
stndard klu ISO tinggi kita le set smp 800 saje..ISO dlm DSLR ni kira tugas dia tetap..ble d katakan fungsi dia pemalas la..

appeture tu pntg...
Nikon or Minolta for Pro photographer..
canon ok..tapi rugi..serius..sok dh lama dlm bidang ni mst u nk tkr another DSLR...SLR khs utk role sje..

Yus minat camera...klu nk join class inform k..:)

Muhammad Azfar on November 4, 2008 at 4:23 AM said...

yup,mmg rmi org rekomenkn 450D,sebab ia lebih baru dr 400D...dan ianya 12Mp x silap aku..so antara 400D dan 450D aku pun suggest 450D...tp byk forum aku pegi 450D x sharp klu shot jpeg...nk lg baek kene shot pki RAW...aku pki 400D sb skrg harga die murah dan bg aku..x kesah la kamera tu model lama ke tak...yg penting kreativiti seseorg individu dlm mempersembahkn hasil keje mereka...hehe..utk menjawab persoalan anda kat blog aku tu, aku shot pki 400D

farah aminuddin on November 4, 2008 at 9:17 AM said...

yus>> nak join kelas tu nnt dulu yek.tunggu kite balik malaysia..haha.. erm.. tula..pk2 balik, mesti nak beli yg ok..sbb nnt dah xnak tukar.. banyak duit nak invest ni..hoho.. tp nikon mahal sgt ;(

azfar>> oh..yg tu 400d ek? 400d xde live view kan? kalau 1000d cmne pulak eks.. ntahla.. makin banyak review ku baca makin pening dowh...

kbguy on November 4, 2008 at 12:01 PM said...

kalau dah suka, beli aje. Jangan pikir banyak2. hu hu..

Muhammad Azfar on November 4, 2008 at 12:56 PM said...

haha...ni aku bg link ni..ko leh cek satu persatu kamera yg ko nk tau pe kelebihan dan kekurangan nye

http://www.dpreview.com/

anda boleh tgk sume model kamera termsk la Nikon skali...tp ikot pendapat aku la, aku suggest Canon450D,Canon40D/50D,NikonD80/D90...yg penting ikot kemampuan anda

:: p R i n c E s S _ N :: on November 5, 2008 at 5:05 AM said...

hurmm..N x bape pakar sgtt laa...

Star on November 5, 2008 at 6:17 AM said...

sony baru je lepas buat promo kt klcc. bnyk model kt situ.. but nikon still best!!

farah aminuddin on November 5, 2008 at 6:36 AM said...

kat auckland ni pun, sony alpha tngah murah.. tp mcm xsharp sgt ;(

gud4notyen bumps~ on January 2, 2009 at 5:52 AM said...

d300 nikon..best for pro.
pki d80 nikon klu rasa da nak pro
pki d60/40 klu br nk cuba2 maen slr...
nikon best r.photographer mostly guna nikon..
sony pun br nk up..try lar..
kamera henpon ok dah..pki adobe je edit.hehe.

Farah on January 2, 2009 at 5:41 PM said...

thanks for your advice. :)

 

darlingfarah Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei