Feb 19, 2009

Smokey eyes

Saya suka tengok solekan smokey eyes. CANTIK! Saya pun dah belajar cara nak mekap smokey eyes ni. Biasanya kalau saya praktis mekap2 ni semua, adik saya Hajar la yang jadi bahan eksperimen ;p Masa main2 mekap tu memang seronok. Tapi bab nak buang mekap tu la paling malas. HAHAHA. Kesian Hajar ;p

Photobucket


For me, tak semua orang nampak cantik dengan mata "smokey" ni. Silap gaya dan teknik, atau overdone, atau colour terlalu dark pun tak cantik sgt. Nanti jadik macam beruang panda, tak pun, mata nampak makin kecik. Tapi tak salah kalau nak cuba. (^_^) Kat website ni Tutorial ada tunjukkan teknik-teknik yang betul. Okeh. Selamat mencuba! *grin*


Note: Kecantikan ni subjektif, depends pada individu. Maybe pada pandangan mata saya, solekan ni lawa. And pada anda tidak. So, terpulang (^_^)

Pictures: http://lushdesi.files.wordpress.com/, http://allwomenstalk.com/, http://a3.vox.com, flickr.com

33 comment(s):

A.I.Z.A.T on February 19, 2009 at 10:32 PM said...

time kasih ye..
keep in touch ok..
take care..

p.s-sory anta msg kat komen ni, sy xde idea nk msg ktne..hehe..btw, nice blog..

Farah Aminuddin on February 19, 2009 at 10:35 PM said...

aizat

no worries :) n thanks

Jard The Great on February 19, 2009 at 10:37 PM said...

penting gak blaja ilmu makeup nih ek...

Diya Kamaruzaman on February 19, 2009 at 10:43 PM said...

wah. mekap begini dipanggil smokey eyes ye farah? baru tahu. ilmu baru ni. hehe.

diya suka cara solekan begini. tak keterlaluan dan nampak lebih feminin [eceh, padahal diri sendiri tak penah mekap =p ]

Farah Aminuddin on February 19, 2009 at 10:55 PM said...

jard

penting2. haha. ;p


diya

aah. hehe :) actually ade smokey eyes yg jenis tebal, cam gothic sgt tu. tp farah pun tak suke yg tu. yg dlm gmbr tu cantik. x over.

Diya Kamaruzaman on February 20, 2009 at 12:33 AM said...

owh. smokey eyes pun ada yang macam gothic tu ye. make up gothic pun diya suka. hehe =D

Farah Aminuddin on February 20, 2009 at 12:49 AM said...

diya

hehe. mmg minat kaler2 gelap ea :)

Monkey D Luffy on February 20, 2009 at 4:17 AM said...

ko nak bukak butik solekan ya

Sweet Thinker on February 20, 2009 at 5:27 AM said...

mmg cantik smokey eyes eh nama die. jgn jd dak EMO sudah. sgt pelik. heheh.

Farah Aminuddin on February 20, 2009 at 11:50 AM said...

monkey d luffy

haha. xdelah. ;p


sweet thinker

emo pon cantik gak. hehe ;p

ciare (^_^)v on February 20, 2009 at 2:27 PM said...

wahwahhh...bestnyeee bg tutotial...thanks ya :) ciare pon mmg sgt suka mekap smokey eyess gini tp kalo xpndai wat takot jd encik panda lak kan =P

Farah Aminuddin on February 20, 2009 at 2:34 PM said...

ciare

no prob :)
suke jugak ea? cantik kn?

^^CoMeL^^ on February 20, 2009 at 4:22 PM said...

cube ar mekap kat diri sendiri..
mo jgak tgk rupe fara camne
*kenyit mata*

Farah Aminuddin on February 20, 2009 at 5:01 PM said...

comel

wat kt diri sendiri pyh arr. haha

Dakjaat™ on February 20, 2009 at 6:14 PM said...

tak dapat tengok plak pics tu farahhhhh! =(

Farah Aminuddin on February 20, 2009 at 7:34 PM said...

dakjaat

alahai...

^^CoMeL^^ on February 20, 2009 at 11:02 PM said...

eh wat kat muke sndiri la besh..
cubela..

kalo mel tkot wat kat muke owg neh..kang jadik cam beruang panda.
mau kena kejar dgn penyapu lidi..

hahahaha

Farah Aminuddin on February 20, 2009 at 11:09 PM said...

comel

dh try. tp hasilnye sebelah lain. haha. kalau wat muke org sng sket, leh nmpk yg mn lebih ;p

Shafie on February 21, 2009 at 12:51 AM said...

owh..
farah suke make ek..
try r..
shafie nk tgk :D

Genie on February 21, 2009 at 1:04 AM said...

wah..suka suka suka..

thanks kongsi link. jini dah lama nk blajar jgk tapi terbantut sbb tatau nk blajar ngan sapa..

thanks thanks!!!=)

i sangat suka okeeeyy!!!;)

Princess Liyana on February 21, 2009 at 3:54 AM said...

HUHU..btol..tgk orgla..org mata galak cntik kot..huhu..

Farah Aminuddin on February 21, 2009 at 11:48 AM said...

shafie

hehe. insyaAllah ;p


genie

tp kalau tutorial live lg senang kn. genie leh cr kt youtube jugk. lg nmpk mcm mn nk buat.hehe


liyana

aah. yg ada kelopak mata yg sharp lg lawa.hehhe

nadia-ady on February 21, 2009 at 2:23 PM said...

farah, nadia suka tengok orang make-up smokey eyes ni (orang cakap makeup jenis ni boleh besarkan mata.hihihi). Tapi tak pernah try pun sebab takut nampak pelik macam panda pulak.huhuhu. Nadia siap tengok lagi video cara2 nak buat smokey eye, nampak menarik tapi belum try. Dan nadia prefer smokey eyes yang dia apply banyak kaler. Contoh 3 layer eyes shadow (tone kaler dekat2)..mcam best je..heheheh

Dayu on February 21, 2009 at 3:50 PM said...

akak pun suka
tapi tak reti nak buat
link yg farah bg sgt bagus

-thanks for the bday wishes dear

NedDy on February 21, 2009 at 5:00 PM said...

eee..sama ar, neddy pun ske smoke eyes nih...npak elegant tau
ahaks...baru beberapa bulan start make up camni..

tp neddy tak ar pandai sgt make up camni. rs gak nk blajar make up.

Farah Aminuddin on February 21, 2009 at 5:08 PM said...

nadia-ady

aah. farah baru je nk rekemen kt nadia sbb mekap ni leh membesarkan mata.. hihi. jgn mrh. try la sekali. hehe. aah. yg tone2. tu mmg lawa. :)

dayu

sama2 :)
tula. farah pun xreti nk wat kt diri sendiri ;p


neddy

hehe. wahwahwah. takpe2. practice makes perfect :)

Genie on February 21, 2009 at 7:13 PM said...

eh??

nnti nk try cari kat youtube lah.. thanks link tu eh. sangat superb!! bukan ajar mekap mata je.ngan muka2 skali pon ada..

dah bertahun nk belajar akhirnya tercapai juga hasratku!!!

kak farah mmg cool lah!!

nadia-ady on February 21, 2009 at 7:44 PM said...

eh, tak marah pun.hihihi..dulu macam pernah try tapi tak jadi pun so cepat2 kesat balik..tapi itu try tanpa belajar sebab tu tak jadi kot.Main letak n sapu je..whahahaha....

p/s: nak p belajar la ni..practise makes perfect.ngeh3x

Farah Aminuddin on February 21, 2009 at 8:02 PM said...

genie

sm2.hehe. yeke? akak x explore lg website tuh. hikhik. jini, nnt dah berjaya tu, jgn lupe tunjuk hasilnya. mesti cun :)


nadia

wah mantap gtu. tak sngka nadia suke jugak mekap2 ni ;p

tulah, kalau farah mls bab nk kesat balik. haha

Genie on February 22, 2009 at 6:17 PM said...

haha. nak kena cari model cun cengginih..

mana tau leh buka salon mekap orang. tak de lagi orang buat salon special utk mekap orang jek.

hahaha..

Farah Aminuddin on February 22, 2009 at 6:27 PM said...

betul2.hehe. nnt kak farah jadik regular customer jini ;p

~ mizzAmy ~ on February 24, 2009 at 1:35 AM said...

~ akak paling malas nak make up kat bahagian mata. nak letak eye shadow tuh adalah perkara paling last akak akan buat. selalunya just guna eye liner n mascara jer. ~

Farah Aminuddin on February 24, 2009 at 1:43 AM said...

mizzamy

sy lemah la bab pakai maskara. mesti terconteng ke tmpt lain.haha

 

darlingfarah Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei