Sep 12, 2009

kek coklat purnama merindu

hahaha. overrrr siot. tetiba teringat rancangan masak-masak dato' siti, kalau tak silap aku, ada satu resepi dia namanya labu masak lemak usah diragui. hahaha. comel okeh. [asal siti je puji, bias la farah]



tadi aku baked sebijik chocolate cake. baked dalam bm maknanya membakar kan? memang membakar sungguh lah. sampai rentung kek aku. hampeh lepas ni aku malas ah baking baking ni semua. tapi nasib baik rentung surface je. selebihnya okay, masih enak kuang kuang kuang. oven kat rumah ni memang tak boleh pakai ah. button timer dengan temperature rosak, tapi sebab aku nak buat jugak, itulah hasilnya.

nasib baik tadi fire alam tak berbunyi. kalau tak, segerombolan bomba akan datang menjenguk. isk kat nz ni, bunyi fire alarm sikit pun dah riuh sekampung T_T [pic: flickr]

26 comment(s):

~ mizzAmy ~ on September 12, 2009 at 2:41 AM said...

tak per, rentung sebab oven tuh yg buat hal. so dia suh beli yg baru la tuh. ahakss...

en_me on September 12, 2009 at 2:41 AM said...

sodapnyerrr..

farah aminuddin on September 12, 2009 at 2:55 AM said...

kak amy
2 3 bulan lg nk balik. tu malas nk beli baru. haha

en_me
hehe Xp

DK on September 12, 2009 at 3:23 AM said...

Hehe. Nama kek vogue habis. Rentung sket takpe, best jugak sbb rangup. Diya baked choc cake sblm ni terlebih susu, lembik jadinya. Huhu

farah aminuddin on September 12, 2009 at 3:27 AM said...

lembik? kalau ala2 moist gitu takpe, sedapp hehe

ni rentung tahap rentung sungguh diya. tp mmg bahagian atas je. yg bwh tu sihat walafiat. taktau nape jd gitu. haha

Cahaya Hazrini on September 12, 2009 at 5:50 AM said...

bestnyerr kek coklet!!!! sukakakaka...

Suffian salim on September 12, 2009 at 6:20 AM said...

whoa...menariknya..

Jard The Great on September 12, 2009 at 9:00 AM said...

apsal gmbr neh sgt terang? hoho.. seb baik aku bc entri neh mase sahur...

messyremo on September 12, 2009 at 11:24 AM said...

haha...

ye ke masih sedap?
ke ayt utk sedap diri je..hehe

ღ~n0n0i~ღ on September 12, 2009 at 2:03 PM said...

Oh ni lah kek rentung yang Farah cakap kat plurk tu ek.. hihi.. Dare to Failed..
bila dah rentung, cuba le lagi..
Mana tau lepas ni perfect!
Rentung2 pun sedap gak kan????

farah on September 12, 2009 at 2:28 PM said...

yg dalam gambar tu ke hasil yang farah buat?

farah aminuddin on September 12, 2009 at 3:24 PM said...

jini
hehe. jini suke?

suffian salim
menarik? hmmm

messyremo
betul la weh. haha

kaknoi
terharunye. terima kasih atas sokongan anda. hihi Xp

farah
ehhh bukan bukan

farah aminuddin on September 12, 2009 at 3:26 PM said...

jard
haha. gmbr dia sgt terang kn. gulp!

Cybernetics Mind on September 12, 2009 at 7:14 PM said...

wahhh...
bestnyer kek ni...
agak2...
kalo CM bg nama kek ni...
Kek Chocolate Dayang Senandung...
ok tak...???

Princess Liyana on September 12, 2009 at 10:22 PM said...

wahhh..mesti sedappp...weee nak rasa? huhu :D

Yana dah lama tak bakar kek farah..dl rajin..sgt mls plak skang..kiki..

jgn bomba dtg sudah..huhu bli brla oven tu :)

nadia-ady on September 12, 2009 at 11:08 PM said...

nama masakan siti tu sangat vogue ok.hahaha. Sesuai la dengan siti yang vouge (nak bias jugakkk.heheh)

waahhhhh kek coklat kegemaranku.Nak rasa sikit bulehhh? heeee..Farah, nadia kat rumah kalau buat kek, mesti buat kek kukus. Risikonya kurang sket drpd kek yg dibake. Lepas tu dia ada macam moist2 sket. Kakak nadia bawa kek tu untuk mak bf dia sebagai buah tangan, dia claim dia yg buat padahal kami2 ni (nana, mak, nadia) yang berhempas pulas yg buat. Dia yg tumpang nama..hahahahah!!! yang tak bleh blah tu, mak bf dia puji2 kek tu sedap, dia pun nak tumpang bangga jugak . LOL :D

farah aminuddin on September 12, 2009 at 11:50 PM said...

CM
wah CM. lagu fav tu eh? hihihi ;p

liyana
oven yg ade ni pun yg tuan rumah kasik. nk beli sendiri, jgn harap le. hehe. kalau yana buat kek, hantar sini siket eh? ;p

nadia
hahaha marilah kite berbias. kih2. frh suke gk choc cake yg moist cume tatau nak buat mcm mn. oh so kene kukus la eh? kt sini frh takde alat cukup, so terikat sikit la. huhu. hahaha kakak nadia kelakar la. tp kalau frh kt tmpt dia, frh buat cmtu gk. sesekali ape slhnye. hihihihi

nadia-ady on September 13, 2009 at 1:42 AM said...

aah farah..mostly kek yang moist adalah berkukus. Rasa dia sebijik macam dibake cuma dia lebih moist.hehehe..Tambah2 kalau letak coklat cair atas dia..Perghhh, leleh abis..hahahah!!!

aah, selamba je dia claim dia buat. Gelak terkekek-kekek dia citer kat nadia pasal peristiwa tu.

Tapi kalau nadia pun memang akan buat macam kakak nadia jugak.wakaka!! Biasa la, kalau orang lain buat macam tu kita kata tak bleh tak bleh, kalau kita yang buat, tak apa, tetiba dibolehkan, .hihi

farah aminuddin on September 13, 2009 at 12:15 PM said...

haih sedapnye.. balik mesia nnt frh nk try buat yg kukus lah. hihi

nnt nadia hantar la kek coklat jgk utk bakal mak mertua. heeee

BelalangDewa on September 13, 2009 at 7:46 PM said...

yang rentung tu kalau dipujuk rayu semasa makan, akan jadi sedap tu... jangan buang, sayang...

nina on September 13, 2009 at 11:32 PM said...

wah, nama kek. tak tahan..

farah aminuddin on September 13, 2009 at 11:38 PM said...

belalang dewa
dipujuk rayu mase makan? :o

nina
haha welllll :p
tak penat ke dzt? hihi

Princess Liyana on September 14, 2009 at 12:06 AM said...

uhuhu dah laaama sgt tak buat kek dear..huhu tp kalau buat, insyaAllah..sampai sana..err tahan ke tak?kiki

^^AnGGun^^ on September 14, 2009 at 12:53 PM said...

alamakkk...
pic kek tuh menguda mel occayy..
huwaaaaaaa

joegrimjow on September 15, 2009 at 2:21 PM said...

nama itu menarik minat ok!!

nadia-ady on September 17, 2009 at 12:39 PM said...

http://izzcooking.blogspot.com/search?updated-max=2009-07-14T06%3A52%3A00-07%3A00&max-results=2

link contoh resipi kek cokalt kukus (tetiba terjumpa). Tp nadia prefer tepung yang ready made siap dijual kat pasar raya. Senang wat n sodappp. heheheh

 

darlingfarah Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei