May 16, 2009

omputeh makan budu

...........................................................


Masa saya tengah makan nasi kerabu nasi beberapa hari lepas, saya teringat satu kisah ni. Sebelum saya ke Auckland, saya tolong pakcik kat kedai makan dia di Great Eastern Mall. Basically menu kat kedai dia ni nasi kerabu, nasi dagang dan lauk-pauk lain. Since saya je yang faham dan boleh cakap English kat situ, pakcik suruh jaga front counter.

Al-kisahnya, ada la sorang minah saleh ni. Cun dan jelita. Dia cakap dia vegetarian dan dia tanya menu apa yg sesuai utk dia sebab dia tak pernah makan masakan melayu ni. Apa lagi, nasi kerabu lah kan, banyak ulam gitu (^_^) Lepas dah isikan nasi dan ulam-ulaman dalam pinggan, dia nampak sejenis sos ni. Dia tanya, "What's that? Looks nice."

Belum sempat saya jawab dia dah suruh saya letakkan kat pinggan dia. Saya fikir, biarlah dia rasa budu tu, so takpayah explain. Then saya terkejut sebab dia mintak saya letak lagi. Ada la dalam dua tiga senduk budu macam tu. Apekah??? Dia ingat orang makan budu sebagai kuah kot?? Saya kat situ dah nak tergelak dah.

Hopefully dia tak pengsan la selepas memakan 3 senduk budu itu -_-'

Note: Marilah sama-sama kita mempromote budu ke peringkat international ;p [pic: glitter-graphics.com]

32 comment(s):

unique_daisy on May 16, 2009 at 12:15 PM said...

*lol* housemate sy mkn kari pn dh kte pedas gile. x smpai ati nk bg budu. *lol*

K H A Z I N A T U L A S R A R on May 16, 2009 at 2:35 PM said...

farah. alahaI chomel je, so camne? die suke tak budu :)

~ mizzAmy ~ on May 16, 2009 at 2:51 PM said...

ahahahahaha... gila ding dong minah salleh tuh. tapi budu memang sedap lah kalau lada pedas2. ;)

Insaflah on May 16, 2009 at 4:41 PM said...

Lepas itu suruh minah tu makan belacan.

Farah Amin on May 16, 2009 at 4:51 PM said...

daisy: omputeh kt uk tak tahan pedas kot. omputeh new zealand selamba je makan. hahaha. awk pon mkn budu kt uk ke *giggle*

fatin: suke kot. sbb pakcik kata esoknye dia dtg lg. hahaha

mizzamy: ahaha betul tu kak amy. ade cili api baru best. yum!

insaflah: hahaha. tak smpt pulak nk promote belacan ;p

:: p R i n c E s S _ N :: on May 16, 2009 at 4:52 PM said...

wat bizns budu kt sane ekk nti...

Farah Amin on May 16, 2009 at 4:59 PM said...

hahaha. kt supermarket da ade jual :D

sweethOneY on May 16, 2009 at 5:52 PM said...

hehe
teruja lak dia nk mkn budu.. banyak lak tu letak :D

As on May 16, 2009 at 5:52 PM said...

wahahah
dasayt2

sebab tu kdg bek takyah explain
biar je rasa :D

Farah Amin on May 16, 2009 at 6:13 PM said...

sweethoney: haha tula psl. org melayu pun xmkn byk tuh ;p

as: betul3. kecuali sampai memudaratkan la.haha

Diya Kamaruzaman on May 16, 2009 at 7:03 PM said...

hehehe. lidah mat salleh tu jenis boleh terima benda pelik2 kot.

see.

diorang pun suka makanan kita. kita je ada yang "memilih" sikit. huhu

*pil.tahan.sakit* on May 16, 2009 at 7:07 PM said...

hehe suka gak mkn nasi kerabu taruk byk2 budu.. :D

Farah Amin on May 16, 2009 at 7:35 PM said...

diya: maybe kot. cume jgn explain dah. aha. nnt terus diorg tak selera ;p errr diya tk makan budu ea?

pilthnsakit: ahai. teringin jugak!

Jard The Great on May 16, 2009 at 8:20 PM said...

ahaha... errmm.. budu tu ape??


psst.. i can't seem to leave comments at your other blog.. huhuhu..

Farah Amin on May 16, 2009 at 8:34 PM said...

serius ke xknl budu? :o

err blog satu lg? erm. i've no idea

mache boy on May 16, 2009 at 9:31 PM said...

salam singgah dr mache

Farah Amin on May 16, 2009 at 9:42 PM said...

salam :)

unique_daisy on May 17, 2009 at 12:02 AM said...

belasah je budu. tp sy lg prefer belacan. *lol* smlm ktorg bt bisnes kari ayam. msk 3 ekor ayam. sold out!! Hoho. ^^

Farah Amin on May 17, 2009 at 12:05 AM said...

woww O_o

biz kari ayam? korang jual nasi bungkus ke hape? :o

S h i n o on May 17, 2009 at 12:15 AM said...

kisah benar ke ape ni?? what the...
sambung sendiri ..

Farah Amin on May 17, 2009 at 12:18 AM said...

kisah benar le bro!

;p

FaRrA DeeN on May 17, 2009 at 12:25 AM said...

Kahkahkah!!~ Tringat satu kes sorang mamat tu (dari malaysia timur), dia ngaji kat ibu kota, serumoh dengan ore kelate. Dio tanyo ore kelate tu, gano nok make budu.. Budok tuh royap la, mu wak breakfast, make roti cicoh budu.. Pagi esoknya, dia buat betul2 mcm budok tu oyap. Ceeyyy.., lepas pado tu dio wak sokmo!~ Dio katow sedap, beb!!~ huhuhue!~ Addicted bekali...

FaRrA DeeN on May 17, 2009 at 12:30 AM said...

U.., I percaya sgt kalo dia xpnh mkn budu then taruk bebanyak camtu then datang lagi... Xde hal la, kajian cakap, budu sumber kulit cantik dan jugak bijak.. Kajian tu cakap, mungkin student kelate nie bijak sbb mostly breakfast nasik ngan budu.. Dlm metro aritu, lupe tarikhnya, cakap nak commercialize budu sampai oversea... Siap bagi contoh budu cap ketereh lagik!~ Katanya kalo leh biarlah ore kelate penerajunye. Tapi kalo ada org bkn kelate yg sanggup, depa bagi jugak berdasarkan kesungguhan n keyakinan org tu.. Believe me!!~

Farah Amin on May 17, 2009 at 12:47 AM said...

wow!!! banyak jugak u buat research pasal khasiat budu ni eh. hehe. tak sgka pulak sampai cmtu. wah kalau oghe kelate betul2 berjaya promote budu ni peringkat international kire dasyat habis. hehe

NoRT on May 17, 2009 at 4:11 AM said...

giler la minah tuh.... leh kentut bau budu nih... huahuahua

Monkey D Luffy on May 17, 2009 at 4:42 AM said...

aku x pernah cuba lg

Diya Kamaruzaman on May 17, 2009 at 5:46 AM said...

ahaks. diya makan budu, farah. cuma belacan je kurang sikit. bukan tak suka, pasal alergik sikit. huhu.

p/s-baca kat plurk, farah cakap hafiz winner. diya mcm baru tersedar, td tu final dah ye? huhu.

ubey on May 17, 2009 at 7:00 AM said...

haha. pergh.. gano tu. mat saleh kecak budu~

DilOt on May 17, 2009 at 1:55 PM said...

byk nye die letak..
jgn pasni taubat nak makan budu dh la..

Munirah Abd on May 17, 2009 at 2:12 PM said...

hehehe cutenya mat salleh makan budu..
anyway saya pun buat budu tu mcm kuah bila makan...hahaha..

FaRrA DeeN on May 17, 2009 at 2:31 PM said...

Uiks, makan budu kentut mana de bau budu. Ahakkss!~ Makan petai ngan jering bau kuat beb!~ Ahakkzz!~ Actually, bkn research jugak, blog walking, then terjumpa la artikel tu.. :) Menareks bace, u!~ Kite kat sini pon x sgke. Thanks sbb berkunjung ke blog kite eks.. Amik tempahan cakes n cuppies tu, sambil-sambil.. Kalo U ade kat kelate, nak order leh lew.. Special delivery lagik!~ Huhue!~

unique_daisy on May 17, 2009 at 9:55 PM said...

jual ns ngn kari. ni nk kutip duit for msian fest nnt.

 

darlingfarah Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei