Feb 26, 2009

Pilihan hati

Photobucket

Dalam hidup kita, kita selalu ada dua pilihan [atau lebih]. To go or not to go, to eat or not to eat, to love or not to love etc. Nak tak nak, mmg kena buat keputusan yang bijak. Sebab silap percaturan, kita perlu tanggung akibatnya. Dua tiga hari ni, saya mmg ada banyak benda yg perlu saya decide. Kdg2 rasa macam life ni satu gamble pulak. ;p

Sementara saya fikir2kan keputusan untuk beberapa permasalahan saya ni, apa kata korang settlekan masalah matematik ni. Just for fun. Lepas saya baca entry Kakjie, saya teringatkan soalan ni. Tapi ada satu syarat, anda tak boleh guna apa2 tanda macam +,-,dll tau! Bloggers yang bijak pandai, sila buktikan kebolehan anda ;p

Okay, soalannya:
Bagaimana 19-1=20?

Note: Saya ada baca yang manusia biasanya perlu buat lebih 500 keputusan dalam sehari. Betulkah? ;o

Note: Tadi jumpa juniors kat Dress Smart. Shopping sakan ye dik? (^_^) Saya pun shopping gak tadi. Shopping baju 5 dollar. Jimat bajet. Haha.

Picture: Flickr.com

30 comment(s):

ijechan on February 26, 2009 at 11:49 PM said...

erkk.. 19-1=20?

otak tepu tak dapat fikir.. boleyh tak alasan ni? ehe

Farah Aminuddin on February 26, 2009 at 11:50 PM said...

hihi. cikgu maths kene jawap ;p

nadia-ady on February 27, 2009 at 12:03 AM said...

uwaaa...mana aci soalan camtu farah...Dari segi teori dah salah dah. Kalau soal Stephen Hawking dengan Albert Einstein pun confirm diorang tak dapat jawab jugak ni..hahahaha..

yup2.U're right, hidup perlukan pilihan. Kita sentiasa perlu memilih. Tapi takut jugak kalau tersilap pilih kan?

p/s: Nadia pernah buat satu keputusan yang silap besar dulu.Pernah menyesal. Now, terpaksa terima :) huhu


p/ss: soalan tu mesti soalan trick kan? hehehe

Farah Aminuddin on February 27, 2009 at 12:05 AM said...

of course la soalan trick, nadia. kalau tak how come? hahaha

err.. silap pilih course ke? hehe. papepon, benda dh jadik, kita pun takleh nk undur dh kn. :)

Jard The Great on February 27, 2009 at 12:15 AM said...

apsal aku rase salah je equation tu??

hehehe..

fikrifayi on February 27, 2009 at 12:18 AM said...

hi kak senior.. hihi.. dh lame dh bace blog ni scare diam2.. view la my blog ye... http://fikrifayi.blogspot.com/
smoge bjumpe bile2.. hihi

Farah Aminuddin on February 27, 2009 at 12:39 AM said...

jard

sbb tu ak tnye bagaimana leh terjadik mcm tu. ahahaha


fikrifayi

hi dik junior. junior mana ni? omg junior ipba ke? okeh2. ;p

fikrifayi on February 27, 2009 at 12:59 AM said...

ipba le.. hihi.. i link ur blog bleh x sbb slalu bace. huhu

Farah Aminuddin on February 27, 2009 at 1:02 AM said...

boleh je :)

hush2. segan la pulak. haha. btw welcome to auckland. tak dpt join welcoming party tu sbb keje

fikrifayi on February 27, 2009 at 1:04 AM said...

ok.. hihi. tq...

Farah Aminuddin on February 27, 2009 at 1:06 AM said...

no worries :)

fikrifayi on February 27, 2009 at 1:07 AM said...

oo btw, kt oklen ade ke course pasal photography?

fikrifayi on February 27, 2009 at 1:22 AM said...

oo yeke.. huhu.. ok la. thnx again.. smbung dgn 19-1 2.. huhu..

Farah Aminuddin on February 27, 2009 at 2:17 AM said...

hehe :)

Abang Long on February 27, 2009 at 3:21 AM said...

Soalan matematik yang berdaya untuk mencerdsakan minda.

Wahai Farah. Namamu tertera didalam Blog Abang Long.

Sila jawab sejujurnya.

TERIMA KASIH

nadia-ady on February 27, 2009 at 4:12 AM said...

wah!Pandai farah..heheheh...yup2, kene teruskan as life must go on :)

farah, nadia nak teka teka-teki yang farah kasi tu..Kalau tak boleh guna apa-apa tanda, nadia just pindahkan tanda 'tolak' dan nombor 1 ke sebelah kanan (kat belah yang ada nombor 20 tu . Betul tak? hehe

:: p R i n c E s S _ N :: on February 27, 2009 at 4:32 AM said...

hurmmm....t N tnye ckgu tuseyn math N..uhuk...sopim yunk sopim...

*pil.tahan.sakit* on February 27, 2009 at 5:21 AM said...

membuat pilihan susah jugak eh?
tapi kalau pilihan tu salah. masih ada peluang lain lagi yang terbuka.
jadi kita sbnrnye tak boleh menyesal. kene teruskan jugak suka ke xsuka.. huhu

btw.. xbape suka math (@_@) hehe

nAd.dOt on February 27, 2009 at 5:36 AM said...

sok nk tny lect sy eh..heee

akasiaizai said...

ala memalam begini mana dpt fikir soklan math yang tahu nak tito

S h i n o on February 27, 2009 at 6:44 AM said...

termasuk keputusan2 dalam proses nak setel kerja?? :P

nampaknya sy lebih dari 500 masalah kene selesaikann huhuhuhuu

patut pon amat lesuu :(

Farah Aminuddin on February 27, 2009 at 9:40 AM said...

Abang Long

Betul tu. Dah lama tak buat maths, bile tgk soalan maths, jd segar :) tag ke Abang Long? InsyaAllah nnt sy jawab


Nadia-ady

Yes. life must go on :) Hopefully next time kita leh buat keputusan dgn lebih bijak. Think smart, okey? hehe.

Err.. jawapan tu kurang tepat ;p actually jawapan dia agk pnjg.hihi


princess N

hihihi. nk tnye ckgu tusyen eh. hehe. sile2. shopping murh2 je ;p


pil thn sakit

betul2.itulah yg saya cube katakan. tp taktau mcm mana nk put in words.hehe


akasia izai

yang, soalan tu utk org yg tgh xde mslh je. org yg ade mslh tak pyh tmbh masalah.hahaha


nad.Dot

lec maths ke? ;p


Shino

Aah. termasuk keje. mmg byk kputusan kene buat. ade org yg smpai 1000+++ mmg penat otak. huhu

nAd.dOt on February 27, 2009 at 8:16 PM said...

bkn lect math..lect yg ajar Islamic Worldview =p

Farah Aminuddin on February 27, 2009 at 8:35 PM said...

hehhee. ingtkn lec maths ;p

nadia-ady on February 27, 2009 at 11:43 PM said...

apa jawapannya farah? hehehe

Farah Aminuddin on February 27, 2009 at 11:47 PM said...

xnk bg lg.hAHAHA.leh jadikan kuiz nnt.hikhik

Genie on February 28, 2009 at 9:20 AM said...

kak farah, bagi la jawapan..

pliz pliz pliz...!!!(sambil menyusun sepuluh jari...)

Farah Aminuddin on February 28, 2009 at 12:47 PM said...

jawapan dia agk pjg. nnt akak gtau kalau akak dh ready.haha

Genie on March 2, 2009 at 5:57 AM said...

alaaaaaaa.....

(kechiwa...)

hehe.

Farah Aminuddin on March 2, 2009 at 8:27 AM said...

sabo2

 

darlingfarah Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei